Keksas - angelo maistas
Keksas (angelo maistas) – dangiškas kūrinys tiek pavadinimu, tiek skoniu – tai klasikinis desertas, puošiantis stalus ištisas kartas. Šis pyragas garsėja savo lengva ir puria tekstūra, o išvaizda dažnai primena debesėlį. Dėl savo grynos baltos spalvos ir subtilaus skonio, kekso pyragas yra elegancijos ir paprastumo simbolis, todėl jis yra mėgstamas skanėstas ypatingoms progoms, popietės arbatai ar kai trokštate saldaus gabalėlio.
Ingredientai
Keksui:
- 10 kiaušinių baltymų
- 100 g miltai
- 230 g cukraus
- 1 1/4 valgomojo šaukšto grietinėlės
- Žiupsnelis druskos
- 1½ šaukštelio vanilės ekstrakto
Jums reikės:
- Kepimo apvalios formos
Kekso papuošimui:
- 400 ml riebios plakamosios grietinėlės
- 1 pak. grietinėlės fix (9 g)
- 3 valgomieji šaukštai cukraus pudros
- Norimų šviežių uogų: šilauogių, braškių, aviečių, mėlynių...
- Gaminimo laikas - 30 min.
- Kepimo laikas - 40 min.
- Užtruksite - 1 h 10 min.
- Kekso užteks 10 porcijų
- Autorius - John Kanell
Keksas
Pasidalink su draugu:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
2. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Į didesnį dubenį supilkite atskirtus baltymus.
3. Atskirame dubenyje persijokite miltus ir sumaišykite su cukrumi 130 g ir atidėkite dubenį į šalį, tolimesniam naudojimui.
4. Į kiaušinių baltymus supilkite grietinėlę, druską bei vanilės ekstraktą. Plakite vidutiniu greičiu, kol kiaušinio baltymas išputos.
5. Išputojus kiaušinio baltymams, palaipsniui, plakimo metu, įmaišykite likusį cukrų ir dar kartą išplakame. LABAI svarbu cukrų pilti lėtai, veikiant maišytuvui, nes jei supilsite per greitai, niekada negausite tirštos, sodrios masės, o keksas taps ne toks purus.
6. Kai kiaušinio baltymo masė bus puri/stangri (ne skysta), dalimis supilkite persijotų miltų mišinį ir šaukštu maišykite kol ingredientai gerai susijungs.
7. Gautą purią kekso masę, perkelkite į sviestu išteptą ir apibarstytą miltais kepimo formą.
8. Į įkaitusią orkaitę įdėkite kepti paruoštą keksą 35 – 40 min. arba tol, kol pyragas taps auksinės spalvos.
9. Iškepus keksui, neišimkite iškart iš formos, atvėsinkite. Atvėsus, plonu peiliu atsargiai atlipinkite šonus ir išverskite keksą.
Kekso papuošimas
1. Atvėsus keksui, išplakite grietinėlę su grietinėlės fiksatoriumi bei cukraus pudra iki standžios/purios masės.
2. Visą grietinėlę sudėkite ant iškepto ir atšalusio kekso, papuoškite pasirinktomis uogomis.
Kepkite ir mėgaukitės saldumynais su artimaisiais ir bičiuliais, nes tortų receptai yra daug paprastesni nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.
ĮSYGYKITE
Naujai išleistą knygą
Leiskimės į kulinarinius nuotykius ir išmokime kaip tobulai išsikepti drėgnas, kvapnias ir be galo minkštas bandeles, kurių norėsis vis daugiau!
12 tobulų bandelių receptų
Skaitmeninė (PDF formatu) receptų knyga. Kepkite su meile, mėgaukitės skoniu – nuo klasikos iki veganiškų…
Keksas - paprastas desertas su ypatingu skoniu
Šiame kekso recepte paaiškinsime, kaip išsikepti savo kekso pyragą. Taip pat sužinosite paslapčių, kaip pasiekti tobulą erdvumo ir švelnumo pusiausvyrą, kuris kyla į didingas aukštumas ir tirpsta burnoje su kiekvienu kąsniu. Nesvarbu, ar esate patyręs kepėjas, ar naujokas virtuvėje, mūsų išsamus receptas užtikrina, kad galėsite drąsiai ir be vargo pasigaminti šį dangišką desertą.
Taigi, pasiruoškite leistis į nuostabią kepimo kelionę, nes šis receptas atskleis lengvo ir dangiško kekso meną, kuris privers jūsų skonio receptorius dainuoti, o svečius stebėtis jūsų kulinariniu meistriškumu.